Sci-Friday

bsg-s.jpg

Battlestar Galactica (2004- ) – SciFi Channel

Роналд Д. Мур (ко-изпълнителен продуцент Star Trek: Deep Space Nine) възкресява този класически сериал на Глен Ларсън от 1978 и премиерата на 8 декември 2003 незабавно гарантира поръчка на още 13 епизода от американския SciFi Channel. Въпреки че темата, вайпърите и имената на героите на римейка съвпадат с тези на оригинала, двата сериала нямат почти нищо общо. След премиерата на пилотния епизод „The Saga of a Star World“ на 17 септември 1978 по ABC, сериала веднага е обявен за „Междузвездни Войни“ на малкия екран. Съвременната адаптацията на Рон Мур се отличава с дълбочина и сериозност на историите, невъзможни избори и ситуации, истински герои и по-модерни Силони – вече в човешки образ. Въпреки че създателят на оригинала, Глен Ларсън тук е кредитиран като консултант / продуцент, той не е възхитен от историите и развитието на римейка. Критика отправя и Ричард Хач, актьорът изиграл оригиналният Капитан Аполо, но това не му пречи да приеме поканата на Мур да гостува в няколко епизода в ролята на Том Зарек. Много силни актьорски изяви на Едуард Джеймс Олмос (Адама), Джеймс Колис (Балтар), Майкъл Хоуган (Сол Тай), Тамо Пеникет (Хило) и Мери Макдонъл (Лора Рослин).

След края на третия сезон, последва тв филма „Razor“ на 24 ноември 2007, който ни върна отново на борда на Пегас. Много добра актьорска игра за Мишел Форбс (адмирал Хелена Кейн), Триша Хелфър (Number 6 / Джина), Изключителна история, много добре структурирана и написана от Майкъл Тейлър – още един сценарист, минал през практическото училище за сценаристи „Стар Трек“. Рон Мур доведе и други негови колеги от трек-ерата, а именно творческия тамден Дейвид Уедъл / Брадли Томпсън.

„Галактика“ се завръща на 4 април 2008 с епизода „He That Believeth in Me“. Какво още ни очаква след шокиращите разкрития в „Crossroads – Part II“, какъв е всъщност плана на Силоните, дали Сол Тай, Андърс, Тирол и Тори Фостър ще приемат съдбата си като Силони, кой е посленият Силон – Старбък, Адама или може би Рослин? Рон Мур обещава истински спектакъл в последния четвърти сезон на сериала. Има и лоша новина – голямата вероятност SciFi Channel-а да раздели сезона на две части, като първите 10 епизода ще бъдат излъчени сега, а останалите 10 догодина.

Battlestar Galactica @ SciFi Channel

sga-s.jpg

Stargate Atlantis (2004 – ) – SciFi Channel

Остават само още два епизода от четвъртия сезон на сериала, който продължи развитието на Старгейт-вселената след завършека на Stargate SG-1 през юни 2007. Забелязва се едно постепенно и много добро развитие на Атлантис през последните два сезона. Все пак зад кулисите стои същия екип, който създаде и разви SG-1 през 1997. Робърт Купър и Брад Райт са създатели и изпълнителни продуценти. Showrunners са Джо Малози и Пол Мюли, а екипа от сценаристи включва Мартин Геро – един наистина млад, но много добър сценарист с бъдеще пред себе си, ветерана и член на WGA, Карл Биндър, който винаги пише много емоционални истории; както и Джон Леник и Алън Макълоу. Композитор е Джоел Голдсмит, най-големият син на холивудския композитор, творец и легенда – Джери Голдсмит.

Четвъртият сезон завършва на 7 март 2008 с „The Last Man (I)“, а петият вече е в продукция в Bridge Studios във Ванкувър, Канада. Мартин Геро има честа да напише премиерата на сезон 5 – „Search and Rescue (II)“, след което Пол ще се разпише със „The Seed“, а Джо Малози се похвали, че вече е в процес на пренаписване на финалния драфт на епизод номер 3 „Broken Ties“. Отново предстоят промени в актьорския състав за следващия сезон. Аманда Тапинг напуска Атлантис, за да поеме главна и продуцентска роля в нов сериал по SciFi – Sanctuary. Първоначалната идея бе за онлайн сериал, но след доста добра реакция на критиците и аудиторията, каналът реши че ще преобразува шоуто в телевизонен формат. Командването на Атлантис ще поеме Ричард Уулзи, игран от Робърт Пикардо (Star Trek: Voyager), което предполага доста конфликти между него и екипа на Джон Шепард. Очакваме завръщането на Пол Магилън в ролята на Бекет, няколко специални участия на Аманда Тапинг, както и появата на Майкъл Шанкс като д-р Джаксън в история, разгърната в два епизода – 10 и 11. Очакват ни и нови врагове и завъщане на стари познати – Елизабет Уиър, играна от Тори Хигинсън.

Stargate Atlantis @ SciFi Channel

Advertisements

~ от sector24 на февруари 29, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: