Top 10 Soundtracks of 2007

idftm-s.jpg

Топ 10 Саундтрака на 2007

1. Pirates of the Caribbean: At World’s End (Hans Zimmer)
Ханс Зимър и всички от Дисни имаха трудната задача да направят третия филм по-добър от оригинала. Музиката на Зимър надмина всички очаквания. „Dead Man’s Chest“ представи няколко нови теми и „At World’s End“ лесно можеше да се базира на тях. Въпреки това, Зимър написа две нови теми, една за пиратското общество която се чуваше през целия филм и една по-дълга и сложна любовна тема. Двете доминираха, а останалата част от музиката беше нов аранжимент на предишни тематични материали. Стила на музиката, комбиниран с нови елементи като темата за Сао Фенг и веселите мелодии в „Up is Down“, прави това един от най-добрите композиции на Зимър до момента.

2. Medal of Honor: Airborne (Michael Giacchino)
Майкъл Джиачино се завръща още веднъж за част от поредицата „Medal of Honor“. Надминавайки предишните си опити, тук той използва основната тема. Тя и „Airborne“ са основни в албума. Други забележителни теми са „Unblocking Utah“ и „Paestum Landing“.

3. Atonement (Dario Marianelli)
Във втория си проект с режисьора Джо Райт, Дарио Марианели композира много драматична музика. Интересното тук е че са използвани звуци от пишеща машина. Вокалите в „Elegy for Dunkirk“ нареждат албума до най-добрите в жанра.

4. Battlestar Galactica: Season Three (Bear McCreary)
Третия сезон на BSG включва някои невероятни сцени като щурмуването на Нова Каприка. Саундтракът на Беър Макрири има и някои скрити съкровища като „Kat’s Sacrifice“ и „Dirty Hands“. Последнен в албума е римейка на „All Along the Watchtower“ на Боб Дилън.

5. Ratatouille (Michael Giacchino)
Джиачино присъства в списъка още веднъж с този тематичен и разнообразен албум за анимационния филм на Pixar. Някои от запомнящите се теми са: „Remy Drives a Linguini“ и „The Paper Chase“. Лесно заслужена Оскат номинация.

6. 3:10 to Yuma (Marco Beltrami)
Изненадваща, но напълно заслужена е номинацията за Оскар на уестърн-музиката на Марко Белтрами. Въпреки че типа музика е нова за него, той остава верен на жанра и в стил Енио Мориконе, използва главно перкусии и акустична китара и от време на време тромпетно соло. Главната му тема присъства в ключовите сцени от филма. Саундтрака е в пълна хармония с тона на филма. Интересни теми са „Chinese Democracy“ и „Bible Study“.

7. Planet Earth (George Fenton)
Технически е издаден през 2006 в Обединеното Кралство, а в САЩ през 2007. Проекта съдържа много разнообразна музика, която Фентън и успял да обедини чрез две много интересни теми. Продължавайки в стила на „Blue Planet“, музиката отразява отлично прекрасно заснетия документален филм.

8. Sunshine (John Murphy)
Музиката на Джон Мърфи за новия филм на Дани Бойл отразява еднакво добре красотата, но и остротата на слънчевата светлина. Забележителна е употребата на рязка електрическа китара. Използва и пулсиращи звуци които придават странно звучене.

9. Eastern Promises (Howard Shore)

Хауърд Шор композира музиката на новия филм на Дейвид Кроненбърг. Доста далеч от стила на „Властелина на Пръстените“, тук звученето може да се определи като „атмосферно“. За този филм, Шор включва тъжно соло на цигулка. Въпреки че музиката не е толкова мрачна като в другите проекти на Кроненбърг, Шор показва че може да се справи във всеки жанр с лекота.

10. Transformers (Steve Jablonsky)
Стийв Жаблонски създава музика в стил „Ханс Зимър“ за филма на Майкъл Бей и добавя дълбочина и тематична комплексност на звука. Сред смелите патриотични теми и екшън музиката, композитора показва своите умения с темата за Десептиконите, като я прави една от главните в албума. Жаблонски се очертава като едно ново и свежо попълнение сред филмовите композитори на 21 век.

Advertisements

~ от sector24 на април 3, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: