Jerry Goldsmith

s-jg-s.jpg

Джери Голдсмит е вдъхновение за две поколения, създавайки музика от 60-те до началото на 21 век. Неговите творби играят голяма роля в промотирането на филмовата музика. Необятното познание на музикалната история и структура му помага да създаде дъга от настроения в своите композиции. Дирижирайки, облечен в джинси, с ризи и вратовръзки в ярки цветове, с ръкави навити до лактите, Голдсмит е познат на индустрията като страхотна личност.

Последните 20 години са най-разнообразните в кариерата му. След успешото комбиниране на оркестрална и електронна музика през 60-те до 80-те години, неговия опит го направи един от най-гениалните композитори в света. Музиката му е толкова популярна, че почти всички негови творения са издадени а тези които не са, са вероятно загубени завинаги. През 1990 са издадени две колекционерски CD-та, които съдържат най-доброто от композитора. През 1993, Обществото за Съхраняване на Филмова Музика (TSPFM) раздаде над 500 CD-та на тези които взеха участие в гала-вечеря посветена на композитора. Днес тези албуми са с цена от над 500 долара за бройка.

Някои от най-запомнящите се негови композиции включват „Patton“, „A Patch of Blue“, „Star Trek: The Motion Picture“, „The Swarm“ и „Poltergeist“. През 1998, Голдсмит е номиниран за Оскар за „Mulan“. През това време той продължава да радва феноветe си като пише музика за следващото поколение „Star Trek“ филми. С каквото и да се заеме Джери Голдсмит – екшън, драма, романс, фантастика или уестърн, неговата музика винаги e уникална.

Номиниран е 17 пъти за Оскар, но е спечелил само веднъж за „The Omen“ (1967). Джери Голдсмит винаги се е радвал да прави концерти и да свири пред публика из целия свят, но най-вече в Лондон, където има дългогодишна и силна връзка с Лондонския Симфоничен Оркестър.

За съжаление губи дълга битка с рака и почива на 21 юли 2004 година.

s-jg-b.jpg

Реклами

~ от sector24 в април 10, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: