He’s Not Toying Around

6 Май 2007

Концепцията на Трансформерите е проста: за едно мигване на окото, нещо елементарно, като кола например – се трансформира в извънземна машина за убиване. Режисьора Майкъл Бей е преминал през собствена трансформация. Той се връща на работа три седмици след премиерата на Острова. Вместо да направи малък, семеен филм, за който говори от доста време, той се заема с още по-голям и предизвикателен проект, написан от същите сценаристи от „Острова“, Алекс Кърцман и Роберто Орси. Бей нямал нито сценарий, нито актьори на ум, но премиерата била опредлена – 4 юли 2007. Бей не бил запознат с играчките на Hasbro и знаел, че пряката конкуренция това лято включва продълженията на Pirates of the Caribbean, Spider-Man и Shrek.

„Защо да правя този филм?“, Майкъл се питал не веднъж. Не само себе си но и партньорите си, Кърцман и Орси, продуцента Стивън Спилбърг (на когото е идеята да се направи филма) и Лоренцо ди Бонавентура. „Приятелите ми ме питаха, ‘Защо правиш този филм? Анимация ли е? Комикс ли е?’ Те не разбираха“, споделя Бей. Колкото повече време прекарва режисьора с играчките, изпратени му от Hasbro, все повече насоката на филма се избистря. Той дори е посещавал Трансформер училище в Hasbro. Майкъл Бей, с репутацията си да изисква прекалено много, винаги си представял филма не като анимация, а като игрален, натоварен с визуални ефекти. Не е бил сигурен само за едно – емоционалната страна на филма. „Подхода ни беше как дете, намира пътя към зрелоста чрез първата си кола.“, спомня си Кърцман.

Роботите са жестоки, но военните действия са истински. Правителството на САЩ предоставя самолети и съдействие на продукцията. Ди Бонавентура си спомня, „Дори и с така предоставена история, Бей се замисли дали филма ще бъде сериозен, забавен или и двете. Най-трудното за една поредица е да се намери подходящия тон.“ В най-ранната си сурова версия, филма на моменти е PG-13 екшън и старомоден, забавен филм в стил Спилбърг. Продуцента споделя, че от самото начало Бей имал добри идеи. Студиото харесва материала и вече подготвя сценария на продължението. През цялото време, обсебени фенове следят продукцията от близо. Бей казва че дори са се опитали да хакнат домашния му компютър за да видят сценария. Той признава, „Това е филма, в който съм вкарал най-много екшън – имам 12 огромни сцени.“

Настроението на Бей по време на снимките е много по-ведро, отколкото беше преди премиерата на Острова. Когато е завършвал нагласата на цветовете, Бей изглеждал изтощен и просто искал всичко да приключи. Дълбоко в себе си знаел, че Острова няма да стане хит, но все пак се надявал да някакси да достигне $100 милиона. Конферентната зала в офисите му в Санта Моника била препълнена с играчки трансформери, но през 2005 те не били негов приоритет. Две години по-късно, настроението в офисите му е на съвсем друго ниво. Визуалните ефекти набират скорост в Digital Domain, къщата за спец. ефекти, която Бей и инвестиционната компания Wyndcrest Holdings купуват през 2006. Оставала му малко работа по $145 милионните Трансформери и очаквал още няколко последни сцени с ефекти. Студиото искало Бей да скъси филма с няколко минути, а той пък да поработи върху края, по тежкия труд бил зад гърба му. След няколко дни заминава за Финикс, Аризона, къде пред тестова публика преди месец, филма се справя по-добре от Армагедон. Режисьора споделя, че не е прекарал много време във вадене на поуки от опита му с Острова. „Мислех че филма е ОК, но не мислех че ще стане такъв хит. Армагедон.. там бях убеден че имаме нещо голямо.“ Преди премиерата, Бей знае че филма няма да се продаде лесно, особено с тази конкуренция.

„Пак сме онеправдани“, казва Бей. „Голяма работа.“

Advertisements

~ от sector24 на април 22, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: