Screenplays, writers, producers – Part II

Джон вече е Story Editor – сценарен редактор. Това не включва изобщо редактиране на написаната от някой история, а просто означава че сценаристът е повишен едно ниво нагоре, вече е по-добре платен и признат. Новият статус на Джон му носи екранен кредит. Хонорар му се заплаща за епизод. В различните компании, следващите нива са executive story editor и executive story consultant, които по нищо не се различават от титлата сценарен редактор. От този момент нататък, Джон ще напредва в зависимост от това колко добре се справя като част от екип или на моменти – дали може да се прояви като лидер. Дори и да е брилянтен сценарист, ако е труден и опърничав веднага става заменим, особено когато рейтинга започне да спада. Като част от екипа, задълженията на Джон са да доставя сценариите си навреме, но вече от него се очаква и да сътрудничи с другите сценаристи.

Джон отговаря пред така нареченият showrunner (шоурънър) – продуцентът който има думата за всичко, което се случва в творческата страна на шоуто – шефът на сценарния екип. Възможно е Джон да бъде натоварен с допълнителни отговорности, в зависимост от личноста, стила и нуждите на шоурънъра всяка седмица.

Стаята на Сценаристите

Когато екипа се събере да „разбива“ истории, Джон ще бъде повикан. Принципно, това е конферентна зала, достатъчно голяма да побере целия екип и обикновено е мястото, където се създават епизодите на повечето сериали. В тази стая се развиват героите, курса на развитие през сезона (така наречения „Arc„), ключовите моменти в сюжета, разбиват се истории (изяснява се структурата на историята на епизода, уточнява се къде ще има прекъсване за реклами, в колко акта е историята и др.) Някои описват работата в тази стая, като разходка из подводница. Там цари творческа атмосфера, в която не доминира ничие его. Коментарите и тона трябва да са позитивни. Ако Джон има проблеми с историята, диалог или сцена, трябва не само да ги посочи, но и да предложи решение.

Първият сценарий на Джон представлява 100% от професионалната му работа. След като напише няколко сценария, той ще свикне с критиката от страна на по-опитните сценаристи и ще се повлияе позитивно от това. Като част от екипа, Джон е представител на шоуто пред актьорския състав, студиото, телевизията и обществото като цяло и затова трябва да внимава във всеки свой коментар и лоялноста му е на първо място към шоурънъра, не към студиото или телевизията.

Понякога, шоурънър без предишен опит може да бъде назначен на тази ръководна позиция. В такива случай се получава среда, в която цари хаос, докато не се намери правилната насока на развитие. Кастинги, монтиране, проблеми на снимачната площадка, намирането и обучаването на нови сценаристи – всичко това може да бъде възложено на Джон изведнъж. Той трябва да прецени ситуацията, да покаже на шоурънъра че иска да се развива, да се запознае с шефовете на различните отдели, да се потопи във всичките аспекти на продукцията, така че да придобие знания за вече продуцент-в-обучение. Понякога шефове и шоурънъри се опитват да експлоатират членове на WGA. Най-добрата защита за Джон, е да знае правата си и как да се защити. Сценарните двойки са екипи от по най-малко двама сценаристи, които пишат заедно и по правило на WGA не могат да бъдат разделяни да пишат по отделно, освен ако те не го пожелаят. На шоурънъра е изрично забранено да събира двама сценаристи, които не са работили като екип досега. Ако Джон създаде собствен герой, който не е бил замислен в първоночалната концепция на сериала, и този герой се появи в бъдещи епизоди, Джон трябва да получи заплащане, всеки път когато героя му се появи в нов епизод.

Следващата седмица, Джон ще се изкачи още едно ниво нагоре и ще поеме длъжноста writer-producer (сценарист-продуцент).

Screenplays, writers, producers – Part I
Screenplays, writers, producers – Part III
Screenplays, writers, producers – Part IV

Advertisements

~ от sector24 на април 25, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: