Screenplays, writers, producers – Part III

Днес Джон е повишен в writer-producer, или сценарист-продуцент. Някои от другите подобни длъжности са co-producer, associate producer, producer, supervising producer, co-executive producer, consulting producer. Колко и какво точно тези сценаристи продуцират, зависи от обстоятелствата. В някои продуцкии, supervising producer е всъщност line producer, който се занимава с физическата организация на нещата, без творчески отговорности. На тази позиция Джон може да покаже вече лидерските си умения не само в стаята на сценаристите, но и в пренаписването на даден сценарий, както и да участва в кастинга и пост-продукцията. Колкото повече нарастват задълженията му, толкова повече трябва да се замисля за сериала като цяло. От него се очаква да допринася по нещо за всеки сценарий, а не само за тези които пише за кредит. На Джон ще му бъде плащано на епизод. Седмичната му заплата ще бъде изчислена от хонорара му за епизод, умножена по бройката на епизодите в договора му и после разделен на определен брой седмици, договорени от агента му. Също му се плаща и за всеки епизод който пише, с гарантиран минимумй също договорен от агента му.

След като бъде повишен, Джон трябва да попита шоурънъра за естеството на работата си. Ако има нещо, от което се интересува и няма опит, може да поиска да му се даде възможност да натрупа и този опит. Ако никога не е бил на кастинги или монтиране, може да изяви желание да посещава и тези сесии в студиото.

Продуцентски задължения

Задълженията на Джон като сценарист-продуцент могат да варират в най-различни области, освен физическото заснемане на сцена, което е задължение на line-продуцента, който се занимава с екипа „под линията“. Други задължение, които могат да му бъдат възложени са свързани с решаване на проблеми на снимачната площадка, кастинг, монтиране, работа с режисьора, присъствие на продукционни срещи, срещи с шефовете на отдели и др. Джон може да поеме ръководство в стаята на сценарисите при отсъствие на шоурънъра. Ако Джон се справя добре, ако историите се движат напред, ако се пренаписват и редактират правилно, навреме и по вкуса на студиото и телевизията, не след дълго Джон може да ръководи собствено шоу.

Screenplays, writers, producers – Part I
Screenplays, writers, producers – Part II
Screenplays, writers, producers – Part IV

Advertisements

~ от sector24 на април 29, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: