Screenplays, writers, producers – Part IV

Изпълнителни продуценти – шоурънър

Джон вече е отговорен за всичко: пре-продукция, продукция и пост-продукция. Най-важната част от работата му сега е да се погрижи качествени сценарии да се доставят навреме. Критично е да се осигури сценарий на режисьора и екипа навреме. Как се става шоурънър? Повечето ветерани са стигнали до тази позиция след като са създали пилотни епизоди и се се изкачили по стълбицата до върха. Други се избират на основа на опита който имат. Най-важното нещо в едно тв шоу е сценария и затова мениджмънта на сценаристите е толкова важен.

Джон е написал пилотен епизод, продуцира се. Постигна е това което иска и шоуто ще се излъчи. Лошата новина обаче е, че шоуто влиза в продукция след шест седмици, нужни са 12 епизода, а Джон няма нито един написан допълнителен сценарий или нает сценарист. Трябва да бъдат наети сценаристи. Студиото или телевизията могат да помогнат в намирането им. Едно от тяхните задължения е да търсят непрекъснато нови таланти. Също така е добре Джон да има връзки с агенти, чрез които да се стигне до подходящите хора. Джон трябва да интервюира потенциални сценаристи, като е добре да има етнически и полови различия, дали ще си паснат личностите им, дали ще могат да работят по 10-12 часа на ден заедно? Също така е важен и бюджета, който студиото е определило за наемане на сценаристи. По-добре ли е Джон да наеме един сценарист-продуцент и трима по-неопитни сценаристи или двама по-скъпи сценарист-продуценти и един щатен сценарист? Дали ще ще участва във всяка една стъпка активно или ще остави част от задълженията на своя Номер 2? Отговорите на тези въпроси ще му помогнат да оформи своя сценарен екип. Понякога може да се използва и сценарист на свободна практика. Може да му се възложи да напише сценария или да му се даде възможност той да предложи идея.

Като шоърънър, Джон има армия от хора, които работят за него. Ако той не може да комуникира правилно с тях, под формата на сценарии, бележки до останалите сценаристи или директиви до шефовете на отдели, скоро цялата тази армия ще бъде редуцирана до един човек – самия той. Шоурънъри много рядко поставят имената си върху сценарии, написани от други сценаристи. Такива които го правят, създават неблагоприятна работна среда, недоверие и злоупотребяват с положението си. Въпреки че е дразнещо, Джон да пренапише даден сценарий и после да го пусне с името на някой друг, като шоурънър трябва да се запита кой е задал сценария, кой е одобрил историята, кой се занимава с пренаписването и бележките, кой е отговорен за всяка дума, която се появява на екрана – Джон, той самия е отговорен за всичко това. Всичката добре свършена работа рефлектира обратно върху него, независимо дали името му е на сценарий или не. Както и лошо свършената работа се отразява на нвговите ръководни качества.

И така, това беше последната част от поредицата. Дано е била полезна на някои от вас да разберат какво се случава зад екрана на едно предаване. Както виждате, хората не си играят на дребно. Целия процес е една сложна машина, където независимо от титли, позиции и талант, в крайна сметка всеки трябва да си свърши работата, за да може ние зрителите да прекараме 45 качествени минути пред екраните си. Ако нещата ставаха така и тук, може би щяхме да създаваме качествени продукти, които да се гледат поне из цяла европа. Със сигурност мога да кажа, че ако се понапънем с лекота може да се направят много по-качествени сериали от немските или италианските. Трябва идея, трябва организация! В едно интервю преди време, Маги Халваджян каза че в България липсват такива квалифицирани кадри. Дори и той не е правил опит да направи нещо. Затова, пишете, творете, четете, развивайте се, образовайте се и един ден може би ваш сценарий или история ще се появи на екрана.

Screenplays, writers, producers – Part I
Screenplays, writers, producers – Part II
Screenplays, writers, producers – Part III

Advertisements

~ от sector24 на май 7, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: