The Dark Knight vs. Titanic

„Може ли The Dark Knight да надмине Titanic по приходи и да стане филм номер 1 за всички времена в Северна Америка?“

Този въпрос си задават филмовите анализатори и студията в Холивуд. Въпроса е спорен по няколко точки. Titanic, който спечели 600.8 милиона долара, вървеше в кината 9 месеца, след премиерата си на 21 декември 1997. Остана под номер 1 в бокс офиса цели 15 седмици, с минимален спад в приходите, дори и покачвания на моменти. На 11 си ден, The Dark Knight вече има $324.3 милиона и има шанса да стане номер 2 като премине 400 милиона долара в началото на следващата седмица. Бизнеса претърпя доста промени за 11 години, но досега никой филм не е успял да надмине Titainc по приходи. През премиерния си уикенд, Titanic спечели $28.6 милиона и вървеше в 2674 киносалона, The Dark Knight спечели $158.4 милиона и върви в 4366 киносалона.

Продължителноста на двата филма също е от значение, като за Titanic тя е 194 минути, а за The Dark Knight 152. Разликата е 42 минути, като това е половината от филм със стандартна продължителност от 90 минути. Какво ни показва това? Показва, че Titanic е бил показан по 7 пъти на 24 часа, а The Dark Knight – 9 пъти. Статистиките дотук показват, че хората се връщат в кината да гледат The Dark Knight втори път.

През вторите си седмици след премиерите, Titanic показа увеличение на приходите с 24% и скок от $28.6 на $35.4 милиона. The Dark Knight падна само с 53%, от $158.4 на $75.6 милиона. Преди 11 години, времето в което беше пуснат Titanic, през декември, е сезона на комедиите и семейните филми, така че пред филма на Джеймс Камерън реално нямаше нещо, което да попречи на представянето му. В наши дни всеки уикенд, най-вече през лятото, излиза по един, а понякога и повече филми които се борят за публиката и естествено това се отразява на приходите им. Този петък започва третата седмица за филма на Крис Нолан, който ще се сблъска с дългоочакваното продължение на The Mummy. Приходите от премиерата на The Mummy през 1999 бяха $43.3 милиона, а на The Mummy Returns през 2001 – $68.1 милиона. Ако приемем, че интереса на зрителите към франчайза все още съществува и като погледнем съвременните стандарти в американското киното, мога да кажа, че The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor спокойно може да спечели около 65-70 милиона долара през премиерния си уикенд. Остава въпроса колко ще е спадът на The Dark Knight тази седмица и доколко Мумиите ще отнемат от бизнеса на Батман. Преполагам, че The Dark Knight ще спечели с около 30-40% по-малко от миналия уикенд и приходите за този ще са между 45-50 милиона долара. The Dark Knight ще бъде по кината още дълго време и наистина се надявам до края на август да подмине $500 милиона.

Advertisements

~ от sector24 на юли 30, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: