New Face For Star Trek

8 Май 2009. Това е премиерната дата на най-новата версия на популярния от 1966 сериал, превърнал се в легенда само за три години. Вдъхновил е 11 филма, 5 сериала, равняващи се на 704 часа телевизия, още безброй книги, новели и компютърни игри. Надали самия създател Джийн Роденбъри е мислел, че тези негови истории за група космически изследователи от 22 век ще бъдат основите на една могъща империя. Най-ранната версия – оригиналния Star Trek се върти по NBC цели три години и моментално става хит. След спирането му през 1969 следват много книги, анимационен сериал, кратки разкази, радиошоу и така до 1979 когато излиза първият пълнометражен филм от франчайза – Star Trek: The Motion Picture. Следват още пет филма с оригиналния актьорски състав от сериала: Уилям Шатнър, Ленард Нимой, ДеФорест Кели, Нишел Никълс, Джеймс Дуън, Джордж Такей и Уолтър Кьониг. През 1994 щафетата на големия екран поема капитан Жан-Люк Пикар и неговия екипаж. До 2005 през малките екрани са преминали Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek Voyager и Star Trek Enterprise, и след 39 години присъствие на малките и големите екрани, Paramount Pictures решават да дадат заслужена почивка на франчайза поне за едно десетилетие. Всички идеи, разработки и планове за бъдещи филми и сериали биват замразени.

И така до края на 2006 година, когато създателят и основна движеща сила зад сериали като Alias, Lost, Six Degrees, Fringe и филми от ранга на Mission Impossible III и Cloverfield – Джей Джей Ейбрамс не подписва договор за три филма с Paramount след огромния успех на MI:3. В началото на 2007 настъпват големи промени в мениджмънта на студиото, една от най-влиятелните жени по върховете в Холивуд – Гейл Бърман е уволнена, а мястото й се заема от Брад Грей, който по стечение на обстоятелствата е фен на Star Trek и е в добри отношения с Ейбрамс. Това което следва е напълно логично. Грей иска на всяка цена отново да задвижи машината за пари „Трек“ и предлага на Ейбрамс да режисира нов филм от поредицата. Осъзнавайки, че това носи голяма отговорност пред стотици милиони фенове по света, той мисли само да продуцира, но след като Алекс Кърцман и Роберто Орси (които междувременно са написали сценарий за Transformers на Майкъл Бей, който е купен от Paramount за над 10 милиона долара) предлагат наистина интересна идея и естествено своите услуги, а Джей Джей бързо променя решението си. Плановете на студиото са филмът да бъде по екраните за Коледа 2008, но след първоночален скрийнинг пред шефовете, всички са убедени, че проекта има потенциал на летен блокбъстър. В момента филмът се намира в крайна фаза на пост-продукция. Остават само довършителни работи по шепа от всичките 1300+ визуални ефекта.

Новите лица на Star Trek

Новите лица на Star Trek

Това са новите лица на Star Trek. От ляво на дясно това са: Антон Йелчин (Павел Чеков), Крис Пайн (Джеймс Т. Кърк), Саймън Пег (Скоти), Карл Ърбан (доктор Ленард „Боунс“ Макой), Джон Чо (Хикару Сулу) и Зоуи Салдана в ролята на Ниота Ухура. Историята е строго секретна и добре пазена от продуцентите. Филма е създаден както за утвърдени фенове и последователи, така и за хора които не са запознати с франчайза.

Очакванията са големи, както за провал така и за успех. Някои от феновете за раздразнени, че Уилям Шатнър няма да се появи на екрана. От първоначалния актьорски състав ще видим само Ленард Нимой като Спок от бъдещето. Приликата на Крис Пайн / Бил Шатнър е наистина голяма, както и тази на Саймън Пег с Джими Дуън, но тази между Карл Ърбан / ДеФорест Кели (д-р Макой) и Зак Куинто и Ленард Нимой (Спок) е направо поразителна.

Крис Пайн и Саймън Пег (ляво), Джими Дуън и Уилям Шатнър (дясно)

Крис Пайн и Саймън Пег (ляво), Джими Дуън и Уилям Шатнър (дясно)

Закари Куинто в ролята на Спок

Закари Куинто в ролята на Спок

ДеФорест Кели (ляво) и Карл Ърбан (дясно)

ДеФорест Кели (ляво) и Карл Ърбан (дясно)

Ерик Бана в ролята на Неро

Ерик Бана в ролята на Неро

Интересно е как Ерик Бана ще се впише в ролята на злодея Неро. Някои от феновете искат филма да е пълен провал, защото за тях има само един Джеймс Кърк и един кораб Ентърпрайз. Други се вълнуват от идеята за reboot и едно ново начало, след като човека отговорен за всичко Trek – Рик Бърман се беше поизхабил през последните няколко години и двата сериала Star Trek Voyager и Star Trek Enterprise, както и Star Trek Nemesis не блестяха с нещо повече. След замразяването на Трек през 2005, Бърман беше отстранен и след възкресението през 2007 не беше поканен да участва в проекта дори като консултант. За сметка на това Джей Джей Ейбрамс се затворил за няколко седмици и изгледал всичките филми както и сериалите Star Trek (1966), Star Trek: The Next Generation (1987) и Star Trek: Deep Space Nne (1993), които се отличават с най-добре написани истории и бяха най-добре възприети от критиката. Идеята е била Ейбрамс да се потопи изцяло в каноните на Star Trek, които в света на научната фантастика се смятат за по-важни от тези на Католическата църква. Има прекалено много материали, времеви линии и малки неща, които трябва да се имат в предвид. Преди няколко дни Ейбрамс е показал на Саймън Пег финалния трейлър, който ще бъде прикачен към новия филм за Джеймс Бонд – Quantum of Solace, и Пег буквално заплакал когато е видял монтирания материал с всичките визуални ефекти на iPhone-a си.

Star Trek XI

Мостика на Ентърпрайз // от ляво на дясно: Кърк, Макой и Спок.

Advertisements

~ от sector24 на октомври 22, 2008.

Един коментар to “New Face For Star Trek”

  1. ne mi haresva tova ne e entarprais

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: